Clubkampioenschap met alleen maar winnaars

Een amateur-sportwedstrijd in Coronatijd, mag dat wel? Jazeker! Zolang het een onderling toernooi is, een wedstrijd van eigen sporters binnen de club. Binnen dit kader organiseerde Turn Totaal Langedijk een heel speciaal Langedijker Turn Kampioenschap. Ondanks nul publiek werd het dankzij moderne technieken een sfeervol en boeiend evenement. Voor de sporters zelf – en daar draait het allemaal om – werd het een enorm spannend toernooi.

Bijzondere editie
Zaterdag 14 november 2020 zal altijd genoteerd staan als een heel bijzondere editie van het Langedijker clubkampioenschap turnen. TTL stemde vanwege wijzigende Corona-maatregelen diverse keren haar draaiboek af met de Veiligheidsregio en kreeg groen licht om met ruim 70 turn(st)ers voor het eerst in dit bizarre jaar een competitie te organiseren. Het werd een extra lange sportdag vanwege drie wedstrijden met ruime tussentijd om drukte te vermijden. In voorgaande jaren vonden de vele belangstellenden maar met moeite een plek in de altijd bomvolle hal. Maar dit keer was sportzaal Mayersloot helemaal leeg, op de sporters en enkele broodnodige vrijwilligers en juryleden na. Desondanks werd het een enorm gezellige én spannende wedstrijd want hoe vreemd het ook klinkt: er was juist méér publiek dan normaal.

Veel publiek dankzij livestream
De ouders leverden hun kroost af voor de deur van de gymzaal en haastten zich daarna snel naar huis om maar niets te hoeven missen van de livestream van Schoon Producties, mogelijk gemaakt door een dit jaar extra gulle bijdrage van hoofdsponsor Bakker Schoon Makelaardij. Ruwweg een kleine duizend familieleden en belangstellenden, zelfs uit o.a. Spanje, Amerika en Australië, konden vanuit hun luie stoel thuis de wedstrijd en prijsuitreiking live meemaken. Dat deze aanpak enorm werd gewaardeerd bleek uit de vele positieve reacties die gedurende en na het toernooi binnenkwamen.

Voor de jonge sporters was het in de kern niet veel anders. Ze voelden dankzij de camera’s de “nabijheid” van het thuisfront en dat leverde net als voorgaande jaren plezier, spanning en emotie op. Het was niet zomaar een wedstrijdje, iedereen was er extra op gebrand om zo goed mogelijk voor de dag te komen.
De creativiteit van dit toernooi werd nog eens extra onderstreept door turner Bas Insing die niet aanwezig kon zijn tijdens de wedstrijd zelf. Zijn zeskamp was tijdens de voorgaande woensdagtraining opgenomen en de jury beoordeelde zaterdag zijn gefilmde prestaties en verwerkte deze in het eindresultaat. Hij werd eerste in zijn categorie en kwam tijdens de prijsuitreiking via videobellen in beeld. Het niet aanwezige publiek zag dus een turner zijn overwinning juichend thuis vieren, terwijl hij zelf niet live aan de wedstrijd meedeed… De techniek staat voor niets.

Kampioenen
Aan het slot van iedere wedstrijd kregen alle deelnemers een verdiende medaille en na de brons, zilver en goud-posities werden de vier overall winnaars van de wisselbekers bekendgemaakt. Bij de jongsten die de verplichte oefenstof turnden waren Doorle Houwelingen en Sepp Quadvlieg de super trotse kampioenen. Hun namen worden voor de eerste keer in de door Dirk Snip Sportprijzen geleverde bokalen ingegraveerd. Bij de keuze-oefenstof won Cynthia Jong voor het tweede achtereenvolgende jaar de hoofdprijs en Stefan van der Vliet wist zelfs voor een ongekende 11e keer de wisselbeker op zijn naam te schrijven.

Tenslotte leverde het twee jaar geleden door Bakker Schoon Makelaardij geïntroduceerde handstandkampioenschap ook nu weer spanning en vermaak op. Zeven sporters namen na afloop een fraaie beker mee naar huis: Julia de Boer, Tessel Straathof, Meadow van Wanrooij, Indy Jongenburger, Mees Kuit, Willem-Teun Schotten en Mees Bakker.