Historie

Tot 2004 hadden we vier gymnastiekverenigingen in ons dorp met ieder hun eigen wedstrijdgroepen, waarbij de grootte en het niveau van die groepen varieerde. In het verleden waren er wat beperkte vormen van samenwerking tussen de vier clubs, maar de laatste jaren werd dat intensiever. In 2000/2001 bijvoorbeeld is een tiental gezamenlijke trainingen georganiseerd voor alle Langedijker turners. En met ingang van 2003 trainden de meisjes van Hercules Hygiëa en DVV deels samen. Inmiddels gaven train(st)ers van de ene vereniging ook les aan de wedstrijdgroepen van de andere. Echter, op wedstrijden zaten de turn(st)ers niet in dezelfde groepen omdat ze nu eenmaal voor hun eigen vereniging uitkwamen. Dat was voor de leiding niet handig en voor de kinderen die deels al samen trainden best verwarrend. De technische leiding en de besturen wilden dit graag oplossen.

Vanuit die oorsprong ontstond “Turn Totaal Langedijk” als samenwerkingsverband voor de wedstrijdturn(st)ers van Hercules Hygiëa, DVV, BSV-ODIS en SSS. Wij verzorgden de trainingen aan deze meer talentvolle turn(st)ers, ter voorbereiding op lokale en nationale wedstrijden.

Turn Totaal Langedijk begon op 11 december 2004 haar bestaan als wedstrijdclub. De turntalenten kwamen niet meer tégen elkaar, maar mét elkaar uit op wedstrijden onder de nieuwe toepasselijke naam Turn Totaal Langedijk. En de vier oorspronkelijke clubs bleven destijds nog alle andere takken van de gymnastiek op recreatief niveau aanbieden.

Wij hebben verbazingwekkend snel een eigen identiteit en cultuur ontwikkeld. Bestuur, commissies, leiding, leden en andere betrokkenen waren eigenlijk meteen al gewend aan de nieuwe vereniging. Dat bleek onder andere uit het feit dat er nooit is gesproken over het feit dat de groep turn(st)ers waarmee Turn Totaal Langedijk van start ging, voorheen sportte namens één van de vier clubs. Er is nooit ook maar enige discussie over bloedgroepen geweest en dat was een enorm goed teken. Uit alles bleek: de timing was perfect voor de vorming van Turn Totaal Langedijk.

Het was dus een logisch vervolg dat 1 januari 2011 een fusie volgde met de gymverenigingen ‘B.S.V.-ODIS’ (Broek op Langedijk), ‘Hercules Hygiëa’ (Zuid Scharwoude) en ‘S.S.S’ (Sint Pancras). Zij gingen officieel op in Turn Totaal Langedijk. Sinds dat moment zijn wij dus niet alleen een club voor wedstrijdturnen, maar óók voor recreatief sporten: recreatieturnen, streetdance, zumba, 50+-gym en trampolinespringen. Op onze website kunt u zien dat we flink aan de weg timmeren in de volle breedte. TTL kent een relatief korte, maar zeer succesvolle geschiedenis. Wij zetten de meer dan 250 jaar historie van de voorgaande clubs met trots voort. En wie weet… wat de toekomst allemaal nog brengt.